Kako da riješite problem sa nesanicom i budete naspavani

Šta je nesanica?

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji muči savremenog čovjeka je nesanica. Nesanica se definiše kao povremeni ili trajni poremećaj spavanja. U poremećaje spavanja spadaju: nemogućnost da se naveče uspavate, često buđenje po noći uz teškoće da ponovo zaspite, pretjerano rano buđenje, osjećaj neispavanosti preko dana. 

Šta izaziva nesanicu?

Moderni stil života, brzi  tempo, obaveze i odgovornosti, kao i  stres koji svakodnevno doživljavamo izazivaju nervozu, a često i anksioznost koja se odražava na naš san. Da li se prije spavanja preslišavate o sutrašnjim obavezama? Dešava li vam se da često ne možete da utonete u san iako ste mnogo umorni i jedva ste čekali da se sručite u krevet? Smeta li vam i najmanji šum, dugo se prevrćete po krevetu dok ne zaspite, a ujutru se budite slomljeni i umorniji nego što ste legli? Još ako se koji put probudite po noći da biste otišli u toalet, san vam bude potpuno uništen. Nakon nekoliko takvih noći počinjete da osjećate nervozu pred spavanje, koja još više otežava počinak. Vaš povremeni problem tako postaje stalan i može se reći da patite od hronične nesanice.

Takođe, uzrok nesanice mogu biti i određene bolesti, tako da bi trebalo da se konsultujete s ljekarom biste ako patite od nesanice.

Koje zdravstvene problem može izazvati nesanica?

Različita naučna istraživanja pokazuju da čak 78% Evropljana ima povremeni ili stalni  problem sa nesanicom, i da problem sa uspavljivanjem i snom predstavlja jedan od osnovnih uzroka različitih zdravstvenih problema. Nesanica izaziva umor, umor smanjuje toleranciju organizma na stres, a stres je okidač različitih zdravstvenih problema. Jedan od najčešćih je problem s kardiovaskularnim sistemom, kada nesanica uzrokuje visok krvni pritisak koji vodi do komplikacija sa srcem i krvnim žilama što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.  O ovim problemima i rezultatima različitih medicinskih istraživanja  o vezi između nesanice, visokog krvnog pritiska i moždanog udara možete čitati na sljedećem linku:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29576408/

 Ljekari iz Američkog udruženja za dijabetes su u svojim istraživanjima utvrdili vezu između nesanice i pojave dijabetesa tipa 2. Istraživanja pokazuju da čak 28%  onih koji pate od nesanice razvijaju dijabetes tipa 2. O ovom istraživanju možete čitati na sljedećem linku:

https://plan.core-apps.com/tristar_ada18/abstract/5188446740e191fd289345d56a772366

Problemi sa snom utiču i na naše raspoloženje tako da hronična nesanica može biti i okidač za depresiju. Umor i razdražljivost izazivaju negativne misli koje vode u depresiju, a depresija izaziva aksioznost koja ponovo vodi u nesanicu čime se stvara začarani krug iz koga je teško izaći.

Kako se  riješiti nesanice?

Da bismo se borili protiv nesanice, važno je pridržavati se određenih pravila i uvesti takozvanu „higjenu sna“. Higijena sna podrazumijeva zdravu dnevnu i večernju rutinu koja će pripremiti organizam i učiniti ga spremnim da u pravom trenutku utone u san.

Ova rutina podrazumijeva:

  • dnevni san od maksimalno 15 minuta,
  • dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana,
  • laganu večeru i suzdržavanje od alkohola bar dva sata prije odlaska u krevet,
  • isključivanje svih ekrana bar sat vremena prije spavanja,
  • san u udobnom i mirnom okruženju.

U slučaju kompleksnijih problema, kada ova rutina nije dovoljna, vaš ljekar će vjerovatno savjetovati uključivanje medikamenata i terapije koja će riješiti ili bar ublažiti vaš problem.

Kako B.E.Well flasteri sa frekvencijom djeluju na nesanicu?

B.E.Well flasteri sa frekvencijama uspostaviće ravnotežu i harmoniju u vašem organizmu zahvaljujući frekvencijama koje šire kroz nervne ćelije. Imaćete više energije, a osjećaj nervoze i anksioznost će nestati. Na taj način će se ubrzo uspostaviti i normalan ritam sna i oporavka organizma.

Jednostavni su za upotrebu i dovoljno je da jednom u sedam dana nalijepite novi. Vodootporni su i kupanjem ih nećete oštetiti ni skinuti.  Pored toga, važno je da znate da flasteri sa frekvencijama ne izazivaju nikakve nuspojave. 

Probajte B.E.Well flastere sa frekvencijama i javite nam svoje utiske!

O meni

 Ja sam Tijana Vuksan i profesorica sam muzike, a svaki muzički ton je proizvod određene frekvencije. Muzika pozitivno utiče na ljude, naše mentalno i emocionalno stanje. Zbog toga svako od nas ima  kompozicije koje nam pomažu da se osjećamo bolje. Slično djeluju i flasteri sa frekvencijama.